Powered by Smartsupp

Jak si pomoci stravou od obtížných příznaků u systémové sklerodermie?

6. prosince 2018

Které potraviny vám pomohou zmírnit příznaky nemoci 

Reflux nebo pálení žáhy:

Jezte často a po malých porcích, abyste se vyhnuli přeplnění žaludku. Dvě až tři hodiny před spaním se snažte nejíst. Vyvarujte se potravinám, které příznaky zhoršují – citrusové plody, rajčatové produkty, mastné smažené potraviny, káva, česnek, cibule, máta peprná, potraviny způsobující plynatost (například syrové papriky, fazole, brokolice nebo syrová cibule), pikantní potraviny, sycené nápoje, alkohol.

Při poloze vleže použijte spánkový klín, nebo zvedněte hlavu své postele, aby se zvedla hlava a trup a zabránilo se tak regurgitaci obsahu žaludku do dýchacích cest.

• Snížená pohyblivost GI a zácpa:

Cvičení, jako je chůze, pomáhá organismu přesunout jídlo do zažívacího traktu. Jezte stravu bohatou na vlákninu, například celozrnné pečivo, ovoce a zeleninu. Denně užívejte potravinový doplněk probiotikum nebo pravidelně jezte jogurt s aktivními kulturami. Nezapomeňte zvýšit příjem tekutin.

• Zánět:

Zvýšit příjem antioxidantů vám pomůže zelenina a barevné ovoce, zejména tmavě zelené, tmavě žluté, oranžové, červené, fialové a modré. Jezte také tučné ryby, mletá lněná semínka a vlašské ořechy, které obsahují prospěšné Omega-3 mastné kyseliny. Dále jezte potraviny bohaté na vitamín E, jako jsou ořechy, semínka a extra panenský olivový olej.

• Únava:

Jezte málo a častěji. Pomůže vám to zajistit vyrovnanou hladinu energie a udržet zdravé množství cukru v krvi. Zvyšte příjem tekutin. Denně věnujte 30-60 minut mírné pohybové aktivitě, jako je pěší turistika, jízda na kole, cvičení v bazénu, Pilates, jóga nebo Taichi. Dodržujte dostatečný spánkový režim (7-8 hodin). U chronických onemocnění je velmi častá snížená hladina železe. Domluvte se na kontrole železa s vaším lékařem a případně se s ním poraďte, jak nejlépe železo doplnit. Užíváte-li železo v tabletách, zapíjejte tablety šťávou obsahující vitamín C, zajistíte tím lepší vstřebání.

• Špatný oběh / Raynaudův fenomén:

Cvičením zlepšíte prokrvení postižených oblastí, ve kterých vinou nemoci dochází k omezenému průtoku krve.

Máte-li vředy na prstech, jezte maso bohaté na bílkovinu a zinek (například hovězí a vepřové), které přispívá k urychlení hojení ran.

Ztuhlá kůže:

Jezte potraviny bohaté na vitamín E, jako jsou ořechy,

semínka, pšeničné klíčky a řepkový, olivový a arašídový olej.

VŠEOBECNÁ DIETNÍ DOPORUČENÍ

Jezte často a malé porce – každé tři až čtyři hodiny. Pokud došlo k nadměrné ztrátě hmotnosti, zvažte stravování každé dvě hodiny, ať příjem živin maximalizujete.

Zvolte čerstvé minimálně zpracované potraviny, bez konzervačních látek a umělých přísad. Obecně platí – vyhněte se chemickým přísadám. Čím je složení potravin kratší, tím lépe.

Do jídla přidávejte antioxidanty, protizánětlivé byliny a koření jako bazalka, rozmarýn, oregano, skořice, zázvor, paprika, kajenský pepř, kurkumu a kari.

• Omezte přidané cukry. (Přírodní cukr obsažený v ovoci, mléce nebo v jogurtu nevadí, pokud vám nezpůsobuje zažívací problémy.)

Pečlivě si prostudujte složení potravin (i to psané drobným písmem) a zjistěte, zda daný produkt obsahuje přidané cukry, jako jsou sacharóza, třtinová šťáva, fruktóza, hnědý rýžový sirup, med, agávový nektar, melasa, kukuřičný sirup a javorový sirup.

Pijte čerstvou filtrovanou vodu, nepijte vodu z plastu.

Doma si instalujte vodní filtr a pijte pouze ze skla nebo z nerezové oceli.

Chcete-li zmírnit plynatost, nadýmání, průjem nebo zácpu, vyhýbejte se potravinám obsahujícím pšenici (lepek) a mléčným výrobkům (laktóza). Tyto potraviny často způsobují zažívací obtíže.

Přeloženo z PDF brožury získané od Maja Spiritovič z revmatologického kongresu Chicago 2018.

Eating Well With Scleroderma

Scleroderma Foundation

October 2014

Linda Kaminski, MS, RD, CDE

Nutrition & Lifestyle Consultant

www.thenuttynutritionist.com

Dinesh Khanna, MD, MS

Associate Professor of Medicine

Director, University of Michigan Scleroderma Program