Powered by Smartsupp

Ovoce a zelenina – lék?

Aktuálně
22. dubna 2017

„Budeš tady sedět, dokud to nesníš!“ Jistě si i vy pamatujete tuto větu ze svého dětství – ať už z mateřské školy nebo z domu. Ano, rodiče i učitelé pro nás chtěli jen to nejlepší… A měli bezesporu pravdu – vždyť denní příjem ovoce a zeleniny se má pohybovat podle výzkumů Světové zdravotnické organizace kolem pěti porcí denně.
Naštěstí máme dnes na pultech obchodů různých druhů ovoce a zeleniny nepřeberné množství, lépe ale uděláme, vydáme-li se pro ně na farmářské trhy a budeme-li konzumovat především jeho místní sezónní druhy.
A v čem nám revmatikům, kterým trvale řádí zánět v těle, vlastně může ovoce a zelenina pomoci? Tak třeba takové obyčejné…

„Budeš tady sedět, dokud to nesníš!“ Jistě si i vy pamatujete tuto větu ze svého dětství – ať už z mateřské školy nebo z domu. Ano, rodiče i učitelé pro nás chtěli jen to nejlepší… A měli bezesporu pravdu – vždyť denní příjem ovoce a zeleniny se má pohybovat podle výzkumů Světové zdravotnické organizace kolem pěti porcí denně.

Naštěstí máme dnes na pultech obchodů různých druhů ovoce a zeleniny nepřeberné množství, lépe ale uděláme, vydáme-li se pro ně na farmářské trhy a budeme-li konzumovat především jeho místní sezónní druhy.

A v čem nám revmatikům, kterým trvale řádí zánět v těle, vlastně může ovoce a zelenina pomoci? Tak třeba takové obyčejné…

ČERVENÉ ZELÍ: obsahuje selen, téměř zázračnou zbraň pro náš imunitní systém, podporuje metabolismus, snižuje krevní tlak, pomáhá se zásobováním svalů kyslíkem a odstraňováním těžkých kovů z našeho těla, chrání brzlík, důležitý orgán imunitního systému. Na selenu závislý enzym deiodináza aktivuje štítnou žlázu a má povzbudivý účinek. Výčet by nebyl úplný, kdybych nezmínila řadu vitaminů skupiny B, vitamin C a kyselinu listovou. Pokud zelí budeme konzumovat v jeho kysané podobě, výrazně si doplníme především vitamin B12, tolik důležitý pro duševní pohodu a svěžest, odolnost proti stresu a tvorbu červených krvinek.

MRKEV: jako nejrozšířenější kořenová zelenina u nás je především zásobárnou betakarotenu, který je tolik důležitý pro tvorbu vitaminu A, ale také již zmiňovaného selenu. K čemuže je vlastně dobrý vitamin A? Především chrání naše sliznice proti virům a bakteriím, stará se o náš zrak nebo hezkou pleť.  Z dalších vitaminů jsou pak v mrkvi obsaženy vitaminy skupiny D, E a K, ale také cenné a nám revmatikům často nejen v důsledku užívání různých léků tolik chybějící minerály jako nap. vápník, draslík, hořčík,  železo, měď, fosfor, jód a další.

ŠÍPKY: mají ze všech plodů podobně jako rakytník nejvíce vitaminu C. Ten umí chránit naši imunitu, působit preventivně proti infekcím a nachlazení. Velký význam má také jeho schopnost brzdit vylučování histaminu z cévních stěn do kloubů, kde by jinak podporoval záněty a bolesti. Charakteristický pro šípky je i lykopen, ze kterých si tělo získává vitamin A a vitamin E. Oba působí jako účinné antioxidanty. Šípky jsou také dobrým pomocníkem při paradentóze a cévních onemocněních, obsahují totiž jedinečnou kombinaci vápníku, rutinu a vitaminu C.

SÓJA: jako jedinečná luštěnina má sója schopnost plně nahradit živočišné bílkoviny. Výhodný je i její obsah nenasycených mastných tuků. Sójový olej je bohatý na lecitin a vitamin E. Sója působí blahodárně na nervový systém, uklidňuje, zvyšuje schopnost soustředění. Vitamin D, obsažený v sójových bobech, působí protizánětlivě. Zanedbatelné není ani množství železa a draslíku, kterého my revmatici míváme často nedostatek, ať už onemocněním samotným, nebo vlivem užívání léků, především glukokortikoidů.

A že zde uvedený malý seznam prospěšného ovoce a zeleniny není zdaleka kompletní? Není. Pokračovat bychom mohli ještě dlouho. Ovoce a zelenina obsahují řadu účinných látek, které podporují zdraví a napomáhají v boji proti nemocem. Vždyť si rostliny v mnoho milionů let trvajícím procesu vyvinuly cenné účinné látky, aby samy přežily. A ty nám mohou právě napomáhat v naší cestě ke zdravějšímu způsobu života. 

© Eva Czechová